Voeden we onze lippen nou of maken we het alleen maar erger?

De winter komt eraan, dus de droge lippen staan weer voor de deur. Wat doen we dan massaal? Yep, we smeren de lippen in met lagen balsem. Is dit nou wel echt zo goed als we denken? Wij van Vrouwengeheimen zochten het voor je uit.

Waarom wol iets te maken heeft met lippenbalsem
Sommige zullen het volgende direct herkennen: je trekt een wollen trui aan en zo snel als je hem hebt aangetrokken trek je hem ook weer uit. Terwijl een ander persoon zich heerlijk voelt in diezelfde wollen trui. Hoe dit komt? In wol vind je het stofje: Lanoline. En dit zelfde stofje zit ook in de meeste lippenbalsems. Say what? Ja, er zitten dus waarschijnlijk kleine stofjes wol in jouw lippenbalsem. Wat dit stofje doet is een irriterend en tintelend effect geven aan je huid, waardoor sommige mensen een enorm irriterend gevoel krijgen van een wollen trui. Laat dit nou net hetzelfde doen met je lippen. Lanoline geeft namelijk hetzelfde gevoel aan je lippen en juist hierdoor drogen je lippen uiteindelijk uit en krijg jij steeds opnieuw de behoefte om weer een nieuwe laag balsem aan te brengen. Een vicieuze cirkel dus, waarin je blijft smeren.

Maar waarom is lippenbalsem dan ooit bedacht?
Dit vroegen wij ons (waarschijnlijk net als jij nu) af. Lippenbalsem is ooit bedacht vanuit het idee om vrouwen mooiere lippen te geven. Niet persé om de lippen te verzorgen of te voeden. Je gebruikte de balsem bijvoorbeeld voor een feestje en dus voor eenmalig gebruik. Tegenwoordig gebruiken we het soms zelfs dagelijks en zijn er zelfs mensen verslaafd aan het gebruik van lippenbalsem.

Vegan of vegetarisch?
Dan is het goed om goed te kijken naar de ingrediënten van lippenbalsem. In de meeste lippenbalsems zit namelijk de stof Propolis. Deze stof wordt afgescheiden door bijen. Bijen gebruiken deze stof weer om hun korven te repareren. Dit is een lijmachtig stofje en daarom ideaal  bevonden door cosmeticabedrijven voor in de lippenbalsems. Maar of wij hier nou zo vrolijk van worden? Tegenwoordig worden er gelukkig genoeg Vegan lippenbalsems aangeboden. Daar worden we dan wel weer vrolijk van.

Conclusie
Het gebruik van lippenbalsem is absoluut niet gevaarlijk of giftig. Het enige nadeel is dat de meeste lippenbalsems je lippen niet zullen voeden, maar dus alleen maar meer zullen laten uitdrogen of laten barsten. Laten we eerlijk zijn, niemand wil met gebarsten lippen rondlopen. Daarom is het goed om in de gaten houden hoeveel stofjes jouw favoriete lippenbalsem bevat. Wat wel voedt? Uit onderzoek is gebleken dat Vaseline vettig genoeg is om je lippen ook daadwerkelijk te voeden. Yes! Zelfs Vaseline is tegenwoordig met een kleurtje te verkrijgen.

Een leuk weetje!
Vroegâh werd lippenbalsem vanuit grote brokken balsem afgesneden. Zo kreeg je een klein stukje mee, om het vervolgens met je vingers op te moeten smeren. Pas 10 jaar later werden er verpakkingen bedacht om het makkelijker te maken. Zo! Nu heb je toch weer een geschiedenislesje cosmetica te pakken.