De sportscholen zijn gesloten, maar de olliebollenkraam was (gelukkig) open de afgelopen maand. Normaalgesproken had je misschien op 1 januari als een gek staan rennen op de loopband, maar dit jaar was dit toch een tikkeltje anders. En nee, opstaan om iets lekkers uit de koelkast te pakken telt niet mee als het gaat om stappen zetten. ;-)

Behoefte aan een gezondere levensstijl

Door de decembermaand vol gezelligheid, etentjes en ‘ach, voorlopig schijnt de zon toch nog niet’ voelen veel mensen zich een stuk ongezonder na zo’n maand. De behoefte om te bewegen en weer gezond te eten wordt met de dag groter en aangezien de sportscholen nog even dicht blijven, zoeken we met z’n allen een alternatief. En daar is die dan; de nummer 1 als het gaat om een alternatieve sport: Hardlopen!

Even een frisse neus halen

Hardlopen is ontzettend gezond! Je beweegt én je bent buiten. Zoals we weten is buiten sporten en in de natuur zijn niet alleen voor goed voor je lichaam, maar misschien nog wel meer voor je geest. Even een frisse neus halen, op adem komen en je gedachtes verzetten en vaak zet je daar ook nog eens een paar honderd tot duizenden stappen bij. Win-win!

Wat moet je weten voordat je begint met hardlopen?

Voordat je begint met hardlopen is het handig om eerst goed te bedenken wat je doel is. Met een doel bedoelen we niet dat je begint met het trainen voor een halve marathon, maar maak het doel kleiner. Begin bijvoorbeeld met: ‘Ik wil een kwartier kunnen rennen en me daar goed bij voelen’. Want echt, die eerste minuten zijn het zwaarst. Het tweede advies dat we je graag willen geven is: Zoek een schema waarvan jij denkt dat het goed bij je past. Op internet kun je veel schema’s vinden die je helpen opbouwen naar je eerste 5 kilometer.

Is een schema belangrijk?

Vooral wanneer je totaal geen ervaring hebt met hardlopen is een schema echt een must. Hardlopen is gezond, maar kan ook voor veel blessures zorgen als je in het begin te snel en te veel wilt. Het voordeel van een schema is, dat je rustig begint. De eerst weken loop je bijvoorbeeld een paar minuten en vervolgens ren je weer een paar minuten. Zo kan je lichaam wennen aan het rennen.

Motiveer jezelf!

Veel vrouwen die beginnen met hardlopen vinden het geen fijn idee dat mensen op straat ze zien rennen. Wij kunnen je nu natuurlijk vertellen dat je je hier niks van moet aantrekken, maar dat is makkelijk gezegd. Iedereen moet ergens beginnen en hey! Je doet het maar wel even! Een tip om minder met je omgeving bezig te zijn tijdens het hardlopen: Luister een Podcast. Het fijne van het luisteren naar een Podcast is dat je ontspannen raakt en je hartslag daarom lager blijft dan wanneer je een uptempo playlist aanzet. Als we het dan toch over motivatie hebben.. Op bijvoorbeeld Spotify staan veel Podcasts over motivatie.

Heel veel succes! Geloof in jezelf en vergeet niet om jezelf soms te belonen. Met bijvoorbeeld een nieuwe sportoutfit? ;-)